Syuhada' Melayu

Monday, March 27, 2006

As Syahid Fauzi Ismail

Pendahuluan
.
Firman Allah yang bermaksud:
.
"Sesungguhnya Allah telah membeli dari orang-orang mukmin diri dan harta mereka dengan memberikan syurga untuk mereka. Mereka berperang untuk jalan Allah, lalu mereka membunuh atau terbunuh" At Taubah:111
.
Tahun 1980an banyak merakamkan peristiwa penumpahan darah para syuhada tanahair ini sebagaimana yang dicatatkan di Memali dan Lubuk Merbau. Dalam pada itu, ribuan para mujahiddin bermandikan keringat dan darah di Afghanistan, Chechnya, Iran, Arakan, Moro, Kashmir, Pattani, penyembelihan di Tanjung Periuk dan bumi Aceh di Indonesia.
.
Di medan pertempuran bumi Afghanistan, ramai pula anak bangsa kita turut berjuang atas nama agama. Di antaranya ada dua anak Melayu yang telah diterima dagangnya oleh Al Khaliq. Salah seorang darinya ialah Assyahid Fauzi Ismail. Bagi mengenang gugurnya putera Melayu itu maka saya muat-turunkan selingkar kisah dari buku 'Dagangnya Diterima Allah' tulisan saudara C.N Al Afghani untuk tatapan pengunjung laman web ini.
.
Latar Belakang Assyahid
.
Fauzi Ismail ialah anak kampung Kelut dalam Pokok Sena, Kedah. Dilahirkan dalam pada 1 September 1962, anak muda yang periang dan kental dengan semangat perjuangan ini merupakan pemuda PAS yang istiqomah mempertahankan tapak pusat pengajian Muassasah Darul Ulum iaitu projek terbesar PAS Kedah dalam tahun 1987. Muassasah ini terletak di Batu 14 1/2 Jalan Kuala Nerang berkeluasan lebih kurang 48 relung. Apabila berlaku rampasan sebahagian tanah tapak projek oleh pihak berkuasa, ratusan pemuda telah menawarkan diri untuk mengawal muassasah tersebut. Assyahid antara pemuda yang sanggup berjaga malam di sana.
.
Miskipun tidak mempunyai pendidikan asas agama yang mendalam tetapi semangat untuk menghayati perjuangan agama begitu kental. Sebelah siangnya beliau membuka kedai runcit di kampung dan malam pula dipenuhi dengan aktiviti keagamaan seperti mengaji al Quran, mengikut kuliah pengajian agama dan berusrah di tapak muassasah itu. Bermalam di sana memang mencabar kerana bertemankan nyamuk dan kedinginan malam. Mereka juga melibatkan diri dalam kerja sosial di kawasan setempat.
.
Fitnah
.
Penglibatan pemuda-pemuda di Muassasah tersebut rupanya kurang disenangi oleh banyak pihak samada pihak luar maupun veteran-veteran PAS sendiri. Ekoran dari itu pihak berkuasa tempatan telah mengawasi mereka, lebih-lebih lagi bila aktiviti seni pertahanan diri diamalkan di sana. Guru silat mereka telah dilucutkan tauliah mengajar gara-gara tekanan pihak tertentu. Tekanan banyak pihak ini benar-benar mencabar mereka untuk bermujahadah di jalan Allah.
.
Berjihad
.
Idea untuk berjihad bersama mujahiddin di bumi Afghanistan tercetus selepas menyaksikan kekejaman kaum kuffar menzalimi saudara-saudara seagama di sana. Ekoran dari itu mereka bersepakat untuk mewakafkan diri sebagai anggota mujahiddin. Setelah bersusah payah mencari wang perbelanjaan untuk pergi ke bumi yang sedang bergelora itu, akhirnya sebilangan anak muda dari tapak muassasah ini berjaya menyertai lain-lain sukarelawan perang jihad dari berbagai negara.
.
Dagangnya dibeli Allah
.
Assyahid dan rakan-rakannya berpeluang kali pertama melawat kem musuh dan bandar Argoon yang telah menjadi padang jarak padang terkukur ditawan oleh mujahiddin. Bangkai musuh masih terbiar di jalanan tetapi keadaan cuaca yang begitu sejuk di sana menyebabkan bangkai tersebut tidak busuk. Berjuang di sini begitu mencabar ketika di musim sejuk kerana kedinginannya begitu mencengkam hingga ke tulang hitam.
.
Di Khemah, mereka berkawal dan bertugas mengikut jadual. Berpuasa sunat, sholat malam dan latihan jasmani dilakukan. Suatu pagi, dikisahkan assyahid ini bangun mandi sedangkan waktu itu musim sejuk. Rupa-rupanya beliau telah berhadas kerana malamnya bermimpi didatangi bidadari. Dikatakan bahawa bermimpi bidadari di kalangan mujahiddin adalah perkara biasa dan kebanyakannya mereka inilah yang akan terpilih sebagai syuhada dan berpeluang menghampiri bidadari.
.
Dimaklumkan setelah pasukan mujahiddin berjaya menawan daerah Khost, mereka telah pergi ke wilayah Jalalabad untuk bergabung dengan mujahiddin Arab di sana. Beliau telah diarahkan menjaga kubu di atas bukit yang sederhana tingginya di waktu malam. Bertemankan seorang rakan dari bangsa Arab, mereka mengawal kubu tersebut dan kawasan itu memang kerap disinggah peluru musuh. Telah ramai pula yang menemui syahid di bukit itu.
.
Memang sudah ditakdirkan antara ratusan biji bom dari kereta kebal musuh itu, ada peruntukan oleh Allah untuk assyahid Fauzi Ismail. Dengan gugurnya ledakan bom itu, berterbanganlah bidadari dari syurga Firdaus menyambut assyahid. Janji Allah itu benar, mimpi beliau sebelum ini memang menjadi kenyataan. Allah telah membayar nyawanya dengan keharuman kasturi dan bidadari yang serba suci. Anak muda itu syahid pada 28 Julai 1989. Allahu Akbar!!
.
Tanda Kesyahidan
.
Assyahid Fauzi gugur di kubu itu dan rakannya yang parah dibawa turun untuk mendapat rawatan. Walaupun hampir 10 jam jenazah beliau berada di atas bukit itu, darah merah masih segar bugar dan panas mengalir.
.
" Jangan kamu mengira bahawa orang-orang yang gugur di jalan Allah itu mati, bahkan mereka itu hidup di sisi Tuhannya dengan mendapat rezeki" - Ali Imran 169.
.
Manakala ibu-bapanya di kampung pula, telah dipertemukan Allah dengan anak lelaki mereka bergelar syuhada itu melalui alam mimpi. Mimpi mereka lebih mendahului berita dari manusia. Wajah anak mereka tersenyum sayang dengan berjubah dan berserban merah. Mengertilah mereka bahawa dagang anaknya telah dibeli Allah dan tentunya mereka juga akan mendapat imbuhan dari pelaburan yang termahal ini. Apabila ditanya kepada bapanya akan anaknya itu, beliau menjawab:
.
" Dia tak mahu dunia. Dia tinggalkan kedai dan motornya untuk cari akhirat. Sekarang dia dah dapat... saya bersyukur."
Nota:
Terima kasih dan jazakumul'Lah Khairan kathira kepada C.N Al Afghani kerana membukukan kisah perjuangan ini. Semoga Allah memberi ganjaran dan rahmat kepada saudara. Bersabarlah dalam merintis onak dan duri tribulasi ini. Amin.

11 Comments:

 • At 10:29 PM, Blogger orangtuo said…

  Ya Allah, Tuhan penguasa hari pembalasan. Berilah kemenangan kepada pejuang-pejuang Islam dan laknatilah musuh-musuhMu yang menyiksa orang-orang yang ikhlas berjuang untuk Mu..

   
 • At 11:45 PM, Blogger napuhputih said…

  Takbir! Takbir! Takbir!

   
 • At 6:23 PM, Blogger Manajmi said…

  Assalamualaikum....
  Saya kurang setuju jika dikatakan bahawa Hang Tuah itu adalah seorang "Pahlawan Melayu Yang Unggul". Ini kerana (jika tidak bersalahan) sifat-sifat yang ditunjukkan (dinyatakan dalam Hikayat Hang Tuah) adalah kebanyakannya sifat yang tidak elok/mulia. Contohnya:
  1. Sifat mengampu (mengampu Sultan Melaka)
  2. Khianat (Mengkhianati Sultan Melaka dengan menyerahkan Tun Teja yang telah digoda terlebih dahulu)
  3. Bacul (mengikut sahaja apa yang disuruh oleh Sultan walaupun berlawanan dengan kehendak hati sendiri)
  4. Menipu (dalam perlawanan dengan Taming Sari)
  .........dan banyak lagi jika dikaji secara mendalam. Jadi, fikir-fikirlah......

   
 • At 11:41 AM, Blogger nbn said…

  Al Fatihah dari ku kepada assyahid negarawan ku yg telah mendahului ku di bumi bergolak itu.....

   
 • At 8:36 PM, Blogger MrRM said…

  Semoga negara kita sentiasa dilindungi ALLAH!

   
 • At 10:48 PM, Blogger SPY2006 said…

  saya sangsi apakah kembalinya Rais Yatim menerajui kementerian penerangan dalam era Najib ini akan melakar kembali sejarah hitam. Dulu dia juga punya angkara memfitnah para syuhada' memali yg dilebelkan penjenayah, kominis, bughah dan lain-lain. Hubaya, hubaya para pejuang.

   
 • At 2:22 AM, Blogger Ahmad Syafiq said…

  Masya-Allah... Saya terpilu tanpa kata-kata. Subhanallah.

   
 • At 8:27 AM, Blogger Tinta.Muallimah said…

  Assalamualaikum akhi. Saya copy paste artikel ini ke blog saya. Mohon keizinan. Jemput ziarah.

   
 • At 8:30 AM, Blogger Tinta.Muallimah said…

  MasyaAllah. Saya turut menitiskan airmata membacanya. Pada waktu itu, saya maseh berada di USA, mendengarkan kisah ini, turut saya berkobar2 lebih2 lagi bila mendengarkan lagu Yusuf Islam "Aghanistan of Islam".

   
 • At 5:08 PM, Blogger Shafuhan Al-Yahya said…

  masya Allah, sungguh mulia status syahid di sisi Robbi, alangkah mulianya dan beruntungnya mereka yg terpilih sebagai syahid, Khalid Al-Walid sendiri mengimpikan utk mencapai status as-syahid.Namun, Allah lebih mengetahui! Allahu Akbar. Sayu hati membaca kisah para syahid...

   
 • At 6:27 PM, Blogger Keluarga Tiadat said…

  Saya turut menitiskan airmata bila membaca kisah ini. syabas kepada Pas di bawah kepimpinan ulama yg berjaya mendidik jiwa tegar kpd ahli-ahli.

   

Post a Comment

<< Home